dijous, 27 de novembre del 2014

Albert Ventura: el jove escriptor de la vella mitologia.

Als amants del gènere fantàstic els agradarà saber que compten amb una novetat editorial que els pot satisfer plenament: es tracta del llibre de contes curts titulat Ni un pam de net, del jove escriptor tarragoní Albert Ventura. El llibre, publicat per Cossetània Edicions, narra catorze relats que s’endinsen en la brutícia de les relacions humanes a través de la mitologia llatina i grega, amanida amb uns tocs locals ermitans i un epíleg de la mitologia japonesa.

 Albert Ventura va protagonitzar el divendres passat dia 21 de novembre un col•loqui a la seu del Consorci de Normalització Lingüística a Tarragona, amb l’assistència de més de vint-i-cinc persones. Davant les punyents preguntes del públic assistent, l’escriptor va revelar alguns dels secrets del llibre, però també va confessar diverses circumstàncies personals que han influït tan en l’argument dels contes com en l’estil literari i creatiu dels mateixos.

 En aquest sentit, l’autor va confirmar la seva predilecció pel gènere fantàstic, per la mitologia, pel fil conductor dels animals ferotges en un escenari que permeti explicar històries que captin la inseguretat de les persones, que descriguin diverses realitats i entorns, que copsin la reacció davant de la vida, de la mort o del suïcidi. Al llarg de tot el llibre es respira un ambient fosc i decrèpit, d’autodestrucció, buscant els impulsos primaris dels éssers reals o del seu trasllat imaginari als animals fantàstics. Aquesta foscor es reflexa en unes històries narrades quasi sempre a la tardor, en un temps com el d’ara, al novembre, sense que l’autor si més no hagi estat conscient d’aquesta coincidència, com ell mateix ha confessat davant dels atents lectors.

 L’estil literari, farcit d’adjectius i d’una precisa però extensa descripció en moltes de les narracions, juga amb els salts del temps. Alguns dels contes tenen un final sorprenent i brusc alhora, decapitat de forma expressa per l’autor per tal que cada ú faci seu l’acabament. Es difícil aconseguir dir moltes coses en poques paraules: Albert Ventura ho aconsegueix.

 Ni un pam de net representa doncs aquest món fosc, fantàstic, personal però transferible, d’un jove escriptor inspirat en la vella i no tan bella mitologia clàssica, que ha begut l’una de l’altra i que ara es presenta renovada per poder-la gaudir, ambientada en els dies de novembre plujosos com els que ara ens acompanyen.

 Francesc Primé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada